Po 82 letech se vrátí na věž kostela zvon sv. Václav

V olešnickém katolickém kostele bývaly čtyři zvony. V první světové válce byly zvony odevzdány k válečným účelům a zbyl pouze umíráček. Olešničtí dokázali za deset let po první světové válce sesbírat peníze na tři nové zvony, které byly instalovány na věž kostela v roce 1928. Tyhle zvony si ovšem moc dlouho nezazvonily, protože už v roce 1942 musely být opět odevzdány. 27. března 1942 bylo z Olešnice odvezeno celkem 5 zvonů. Z kostela sv. Vavřince všechny čtyři a jeden z kostelíka sv. Mikuláše, kde zůstal jeden historický zvon z roku 1650. Ten je tam dodnes.

Po druhé světové válce se podařilo místnímu rodákovi, páteru Václavu Holasovi, vypátrat starý olešnický umíráček, který byl vrácen do Olešnice brzy po skončení války. Další dva zvony byly pořízeny až v roce 1962. V současné době jsou tedy ve věži katolického kostela tři zvony: Zvon Panna Maria s nápisem „Po Bohu nad Tebe nemáme“, zvon svatý Josef s nápisem „Josefe, svatý dělníku, dílo naše ochraňuj“ a umíráček z roku 1835 od Josefa z Honrichsu, který přežil obě světové války a nese nápis „uděl Pane pokoje za těchto dnů našich“. Ten čtvrtý a zároveň největší zvon (dříve zvaný hrubák) sv. Václav, který vážil 760 kg, stále chybí. Proto se farnost rozhodla pořídit nový zvon. Peníze se podařilo našetřit ze sbírek, darů od drobných dárců, prodejních akcí a koncertů. V nedávné době proběhla větší oprava pohonu zvonění, která umožnila přidání čtvrtého, dosud chybějícího zvonu. Nový pohon je šetrnější ke zvonům, ale také ke stolici, na které jsou zvony zavěšeny a potažmo ke konstrukci věže. Způsob zvonění se nyní více blíží tomu ručnímu.

Nový zvon sv. Václav bude největším zvonem ve zvonici. Jeho ladění je Fis1, průměr 1100 mm a hmotnost cca 790 kg. Bude mít šestiramennou korunu, výtvarnou výzdobu s reliéfem sv. Václava na koni a ručně kované srdce s uložením na kůži. Zvon zhotovil zkušený zvonař, pan Petr Rudolf Manoušek, který pokračuje ve zvonařském umění po svých předcích. Jeho otec po druhé světové válce vyrobil zvony pro Olešnici. Výroba zvonu bude stát 954 085 Kč. Další náklady představuje doprava, instalace zvonu a pohon zvonění. Ty jsou odhadnuty na dalších cca 150 000 Kč.

Zvon bude slavnostně požehnán v kostele sv. Vavřince v neděli 29. září při mši svaté v 11 hodin. V následujícím týdnu v závislosti na počasí a možnostech jeřábu je naplánováno jeho vyzdvižení na věž a zavěšení. Termín bude aktuálně upřesněn. Po 82 letech konečně uslyšíme znít olešnické zvony v celé jejich kráse v plném akordu.

Jarmila Sobotková

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *